Plăcinta cu mere este un desert clasic, format dintr-un aluat fraged sau foitaj umplut cu mere proaspete, zahăr, scorțișoară și uneori nuci sau stafide.
Plăcinta cu mere este un preparat popular în multe culturi și are o textură crocantă la exterior, cu un interior moale și aromat.
Merele se taie, se amestecă cu condimente și, uneori, se călesc înainte de a fi adăugate în plăcintă. După coacere, plăcinta poate fi servită caldă sau rece, iar în unele tradiții gastronomice este adesea acompaniată de înghețată de vanilie, frișcă sau sos de caramel.
Chef Florin Dumitrescu recomandă propria rețetă de plăcintă cu mere și scorțișoară, care se pregătește ușor și necesită ingrediente pe care orice gospodină le are în cămară.
Ingrediente necesare:
„Îmi place ca într-o plăcintă de mere, mărul să fie mereu tăiat mai mare. Punem coniac, ca să flambăm. Cât se gătesc merele, ne pregătim pentru plăcinte. Pregătim două ouă, le batem și desfacem aluatul de foitaj. Îl punem în tavă, cuptorul e deja încins la 180 de grade.
Punem merele pe o latură, după care închidem. Tăiem excesul de aluat și întoarcem marginile către interior. Întindem oul peste aluatul de foitaj și băgăm la cuptor”, a explicat Florin Dumitrescu, potrivit romaniatv.net.
Plăcinta cu mere și scorțișoară se coace la o temperatură de 180 de grade, timp de 45 de minute, până când preparatul capătă o culoare aurie perfectă și un miros aromat.
Scoateți plăcinta din cuptor și lăsați-o să se răcească puțin. Chef Dumitrescu recomandă să serviți plăcinta cu o lingură de iaurt cu 10% grăsime peste fiecare porție.
„Lăsăm la cuptor 45 de minute. Plăcinta de mere este gata, iar acum trebuie doar să o mai tăiem, să o punem în farfurie și să-i adăugăm elementul surpriză: iaurtul de 10% grăsime. Aceasta este plăcinta mea de mere. Vă urez spor la gătit și poftă bună”, a încheiat bucătarul.